gouden regel

De gouden regel die alle kerken zouden moeten toepassen op sociale media

Een van de meest gestelde vragen door kerken is: ‘Wat moet ik als kerk op sociale media posten?’ In dit blog leer je waarom het belangrijk is niet je eigen verhaal te vertellen, maar te luisteren naar waar bezoekers eigenlijk naar op zoek zijn. 

Sociale media zijn ongekend populair en volledig geïntegreerd in het dagelijks leven. Niet gek dus om daar als kerken ook actief mee aan de slag te gaan en een positief geluid te laten horen. Hoewel het heel eenvoudig is om je kerk op deze platforms te registreren, is het nog niet zo eenvoudig om ze met succes te beheren. Het kost immers tijd en toewijding om een online publiek op te bouwen.

En het is nog moeilijker om te weten wat u op je pagina’s moet plaatsen. De vraag die ik het meest hoor van kerken die online op een positieve manier aanwezig willen zijn, is: ‘Wat zou onze kerk op sociale media moeten posten?’

Gouden regel

De nieuwe gouden regel die alle kerken zouden moeten toepassen op sociale media luidt:

Gebruik je sociale berichten om de dingen te communiceren die bezoekers willen weten over je kerk.

Ik weet dat dit eenvoudig klinkt, maar te vaak nog zijn kerken gericht op het communiceren van wat zij belangrijk vinden in plaats van te vragen wat belangrijk is voor hun publiek.

Bijvoorbeeld:

  • Terwijl je het hebt over een nieuwe bijbelstudie of gemeenteavond, vragen mensen zich eigenlijk af of jouw kerk een veilige plek is om hun kinderen mee naar toe te nemen.
  • Terwijl je een artikel post over een nieuwe prekenreeks, vraagt ​​het publiek zich af of de voorganger wel geloofwaardig is.

Welke vragen leven er echt?

Als je verantwoordelijk bent voor de inhoud van de sociale media van jouw kerk, dan is een van de meest nuttige dingen die je kunt doen, achterhalen wat de vragen zijn die leven onder je bezoekers/publiek. 

Hoe pak je dat aan?

Ik stel voor om een ​​handvol leiders, mensen uit de communicatiecommissie of mensen uit de kerkenraad te verzamelen voor een brainstormsessie met als doel deze cruciale gegevens te bepalen. Hoe?

  • Kijk bijvoorbeeld naar de e-mails en berichten die de kerk zijn binnengekomen.
  • Welke vragen stellen mensen voordat ze verschijnen?
  • Welke feedback geven ze?
  • Bekijk welke pagina’s op de kerkwebsite het meest bezocht worden.

Dit is een marketingtechniek die grote merken ook toepassen, en niet voor niks. Door aan te sluiten bij de vragen die bezoekers hebben, kun je veel effectiever contact maken met je doelgroep of community.

Als je de vragen weet, welke content plaats je dan?

Stel, bezoekers vragen zich af of de kerk een veilige plek is voor kinderen. Zorg dan dat je regelmatig foto’s plaatst van je kinderwerk (met toestemming uiteraard) en deel verhalen van gezinnen met kinderen.

Stel, mensen zijn nieuwsgierig naar hoe de diensten zijn. Plaats dan korte videoclips en foto’s uit verschillende delen van de kerkdienst om te laten zien hoe ze zijn.

Misschien vragen nieuwe bezoekers zich af of ze de kerk niet te groot en onpersoonlijk is. Deel dan verhalen over de celgroepen of kleine bijbelstudiegroepen, of een persoonlijk verhaal waarin iemand uit de kerk vertelt hoe de kleine groep hem of haar geholpen heeft om relaties met anderen op te bouwen in de kerk en zich thuis te gaan voelen.

De sleutel

De sleutel is om deze vragen op een niet voor de hand liggende manier te beantwoorden. Als je oog hebt voor de echte vragen en evt. zorgen of angsten die er leven onder (nieuwe) bezoekers, en je geeft hier eerlijk antwoord op, dan maak je jouw kerk of gemeente toegankelijker. En dat is precies waar sociale media aan kunnen bijdragen: het verlagen van de drempel voor mensen om je kerk te bezoeken!

Lees ook: tien ideeën voor sociale media posts


Dit artikel is een bewerking van een blog dat eerder verscheen op The Creative Pastor