Een foto zegt meer dan 1000 woorden… Tips over fotogebruik op je website
Dat foto’s je website aantrekkelijker maken, is de meeste van ons wel bekend. Maar hoe kom je aan goed beeldmateriaal? Hoe zit het met rechten? En hoe zorg je ervoor dat beeld de website niet onnodig traag maakt?
In deze blog krijg een paar tips en waarschuwen we voor de meeste gemaakte fouten rondom beeldmateriaal op internet:
Uitstraling
Foto’s worden soms gezien als niet zo belangrijk. Dan moet er nog even snel een plaatje bij de tekst worden gezocht. Maar foto of beeld is heel bepalend voor de uitstraling van je website. Zoals je ook met zorg de tekst van de website schrijft, kies zo ook met zorg het beeldmateriaal.
Let op privacy
Het is prima mogelijk om foto’s te gebruiken over diensten of evenementen van jullie kerk. Dit geeft immers goed weer wie jullie zijn en wat jullie doen. Let er wel op dat mensen die duidelijk herkenbaar op de foto staan toestemming geven om deze te plaatsen op de website (houd ook rekening met de nieuwe privacywet). En zorg voor goede, scherpe foto’s.
Let op rechten
Zomaar wat leuke plaatjes zoeken via google en dan knippen en plakken op jullie website. Dat is een echte no-go. Beelden zijn auteursrechtelijk beschermd en de digitale speurhonden worden steeds slimmer om op te sporen waar beelden en foto’s oneigenlijk geplaatst worden. Dat kan enorme boetes opleveren. Dus doe dit NIET.
Rechtenvrij beeldmateriaal
Er zijn diverse beeldbanken die rechtenvrij beeld of beelden tegen een kleine vergoeding verkopen, zoals pexels.com en de databank van Wikimedia Commons (let op: zorg wel altijd voor een juiste bronvermelding). Blijf alert dat de beelden kloppen met de identiteit van jullie kerk en kies dus niet voor al te ‘Amerikaanse’ stockbeelden.
Verkleinen
Let op dat je foto’s en ander beeld niet onnodig groot upload, waardoor je website traag wordt. Er zijn diverse programma’s waarmee je beelden kunt optimaliseren, zoals ReSmush.it (handig voor platforms als WordPress en Magento) of tinypng.com (drag & drop afbeeldingen optimaliseren).
Beeld: Wikimedia Commons, de kerk van Friens