Je wilt een nieuwe website, maar hoe begin je?
Er is ooit een website gebouwd, maar die is sterk verouderd. Je wilt aan de slag met een nieuwe site, maar hoe en waar begin je?
Voordat je kiest voor een CMS of zelfs al een site gaat vullen, moet je nadenken over de structuur. Je begint met de missie: wat wil je vertellen? Dan volgt de inhoud, dan het ontwerp en vervolgens de techniek. Als je te snel begint met ontwerp, zonder het voorwerk te doen, loop je de kans in een later stadium vast te lopen.
Laat de missie de inhoud bepalen, de inhoud het ontwerp en het ontwerp de techniek.
Goede taakverdeling
Denk ook goed na wie de website gaat beheren, hoeveel tijd hiervoor nodig is en hoeveel know-how. Spreek ook goed af wie waar verantwoordelijk voor is. Een goede taakverdeling is belangrijk en leg de afspraken die je met elkaar maakt vast. Zo voorkom je dubbel werk. Een website hoeft niet duur of arbeidsintensief te zijn, maar niet alles kan gratis en zonder inspanning.
Geen korte-termijn, maar een lange-termijnproject
Bedenk dat een website geen korte-termijn project is. Het vraagt blijvende aandacht, ook als de site is ontworpen en online staat. Er moeten nieuwsberichten geplaatst worden, de agenda moet aangevuld worden, beveiligingsupdates moeten geïnstalleerd worden en ga zo maar door.
Wil je mensen (vrijwilligers uit de kerk) voor langere termijn aan het project binden, zorg dan dat je het aantrekkelijk voor ze maakt. Leid bijvoorbeeld jonge gemeenteleden op. Organiseer cursussen of pizza sessies.
Verdeel de werklast
En zorg dat er niet teveel werk op een persoon terecht komt. Verdeel de werklast. Door het met meerdere mensen te doen, weten meerdere mensen hoe de website werkt en wat er verwacht wordt. Mocht er dus iemand wegvallen heb je altijd nog iemand die het kan opvangen.