aan de slag techniek en beheer

Is de website van jullie kerk aan vernieuwing toe? Op welke zaken moet je dan letten op het gebied van techniek en beheer? Hieronder vind je een eenvoudig stappenplan met aandachtspunten.

Communicatieplan

Het kan een valkuil zijn om bij een website meteen te gaan bouwen. Een goede website kun je alleen bouwen als je vooraf goed hebt nagedacht over wie je wilt bereiken en wat je centrale boodschap is. Daarom is het zo belangrijk om te starten met het communicatieplan dat je dwingt om deze vragen goed te doordenken. Pas dan volgt de techniek.

Keuze besturingssysteem (CMS)

Het is steeds eenvoudiger geworden om – ook als relatieve leek- een mooie website te bouwen. Je bent lang niet altijd meer afhankelijk van een partij die je hiervoor moet inhuren. De laatste jaren is vooral WordPress enorm in populariteit gegroeid. En dat is niet zo gek, want dit CMS is niet alleen gebruiksvriendelijk, maar ook vriendelijk voor je budget. Toch vraagt ook dit programma wel enige kennis en vaardigheid.

Responsive

Het meeste online kijkgedrag gaat via mobiele apparaten, zoals telefoons en tablets. Zorg er dus voor dat de website ook op die apparaten goed te zien is. WordPress biedt diverse gratis en betaalde ontwerpen (thema’s) die allemaal responsieve zijn. Bij betaalde versies krijg je vaak meer opties, updates en support. Ook kun je kiezen voor Bootstrap CSS-framework. Dit is speciaal gericht op responiveness.

Logische structuur

Denk goed na over een duidelijke menustructuur. Stop de website niet meteen vol met oude content van de vorige site. Begin opnieuw te bouwen en denk hierbij vanuit de bezoeker: wie is die bezoeker (bijv. kerkganger en belangstellende) en wat zoekt hij/zij? Richt op die wijze de site in en zorg voor rust en overzicht. Pas op met teveel weggestopte informatie. Een online bezoeker is gemakzuchtig en wil niet teveel moeten zoeken of doorklikken.

Beheer

Hoe is het beheer geregeld? Wie houdt de website bij? Let op dat je dit bij minstens twee personen neerlegt om zo continuïteit te borgen. Zorg ervoor dat deze personen goed weten wat hun te doen staat. Investeer eventueel in een korte cursus.


Regelmatig posten we verdiepende blogs en praktijkvoorbeelden over dit thema. Houd onze blog in de gaten of meld je aan voor de nieuwsbrief!