toegevoegde waarde

Lezersvraag: ‘Wat is de toegevoegde waarde van een website voor een kerk?’

In de enquête die de bezoekers na afloop van de Inspiratieavonden hebben ingevuld, stond ook de vraag: welke vragen heb jij? Daar zijn boeiende vragen uit gerold. Vandaar dat we starten met een nieuwe blogserie waarin we lezersvragen beantwoorden. 

Dit keer is dat de volgende vraag: ‘Heeft een website en aanwezigheid op sociale media wel toegevoegde waarde voor een kerk?’

Terechte vraag

Het is een beetje flauw om te zeggen dat je in deze wereld niet meer zonder online presentie kan, ook (of juist) als kerk. Maar dat is een beetje een dooddoener. Daarom wil ik eerst even stilstaan bij de achtergrond van deze vraag. Want het is een terechte vraag.

Een goede website onderhouden en zorgen voor lezenswaardige content op je site en sociale media kanalen kost veel tijd. En als je veel tijd en energie in een project stopt, is de vraag gerechtvaardigd of dit wat oplevert. Deze vraag verdient dus een serieus antwoord.

Om deze vraag te beantwoorden, kijk ik naar twee vragen:

  1. Wie wil je bereiken? – op wie richt je je communicatie?
  2. Wie bereik je echt? – komt de boodschap ook aan?

Wie wil je bereiken?

Het begint allereerst met je missie. Als kerk heb je een heel duidelijke missie. Welke woorden je er ook aan geeft, het draait er om dat je het Evangelie wilt delen met mensen. Doe je dat als kerk vooral met de mensen die al over de drempel zijn, of richt je je ook op mensen daarbuiten? Ook hier geldt: elke kerk is verschillend en ook hier kun je maar beter nuchter en eerlijk zijn (ipv wishfulthinking of ‘hoe het zou moeten’).

Misschien is jouw kerk wel naar binnen gericht. Daar kun je van alles van vinden, maar dan richt je je dus primair op je eigen leden. Het doel van jouw website en sociale media is dan primair om je leden op de hoogte te houden van de doelen, mensen en activiteiten in jouw kerk. Is jouw doelgroep helemaal niet zoveel online? Hou dan vooral ook de papieren nieuwsbrief in ere. Het gaat er om dat je die groep bereikt, die je wilt bereiken. Het draait niet om het middel dat je hierbij inzet.

Is jouw doelgroep helemaal niet zoveel online? Hou dan vooral ook de papieren nieuwsbrief in ere.

Maar… besef wel dat je missie als kerk heel goed past bij de online mogelijkheden van vandaag de dag. Als iets makkelijk gaat met online informatie, is het wel delen. Mensen hoeven niet op jouw lijst te staan om je toch te kunnen vinden. Inderdaad via je website of je sociale media kanalen.

Een kerk stond vroeger ook niet voor niks midden op het dorpsplein. Het is zichtbaar voor iedereen. ‘Verstop’ je dus niet als kerk, maar laat je zien, via de online mogelijkheden van deze tijd!

Wie bereik je echt?

Nu je helder hebt, wie je wilt bereiken, is de volgende vraag: bereik je die ook? Want niks zo frustrerend als hard werken zonder te weten of het zin heeft wat je doet. Zorg dus dat je kunt meten wat het effect van jouw inspanningen is. Daar zijn allerlei uitgebreide opties voor, die vooral interessant zijn voor marketingmensen.

Niks zo frustrerend als hard werken zonder te weten of het zin heeft wat je doet.

Heb je hier kaas van gegeten, mooi! Dan kun je dat ook goed toepassen voor je kerkelijke activiteiten. Is het niet jouw vakgebied? Ook dan kun je via redelijk eenvoudige tools inzicht krijgen in het aantal bezoekers op je website: 

  • Google Analytics – Wellicht gebruik je dit al voor je kerkelijke site. Zo niet, hier vind je een eenvoudig stappenplan hoe je een account kunt maken.
  • Maar kan Google Analytics nog wel met de AVG? – Goed punt. Als je een aantal aanpassingen doorvoert, is ook het gebruik van Google Analytics AVG-proof. Je vindt hier een duidelijke omschrijving om welke aanpassingen het gaat.

In hoeverre je inzet op sociale media effect heeft, is op je Facebookpagina eenvoudig in te zien via het tabblad statistieken. Datzelfde geldt voor Twitter en Instagram. Ook kun je natuurlijk e.e.a. afleiden aan het aantal likes, reacties en het delen van je berichten. 

Toegevoegde waarde?

Terug naar de lezersvraag. Door antwoord te geven op de twee subvragen: wie wil je bereiken en wie bereik je ook echt, heb je meteen antwoord op je vraag of een website en sociale media toegevoegde waarde heeft voor jouw kerk. En is dat op dit moment nog niet zo, dan dagen we je als Kerk-zijn online natuurlijk graag uit om er mee aan de slag te gaan. Wellicht laten jullie nu nog kansen liggen…

Daarom behandelen volgende maand de lezersvraag: ‘Hoe zorg ik voor relevante en aansprekende content voor de kerkwebsite en onze sociale media kanalen?’

Heb je zelf een vraag, stuur die dan in via ons reactieformulier of via onze Facebookpagina!