kansen evangelie en internet

Internet en de sociale media hebben de wereld op een ongelooflijke manier veranderd. Denk alleen maar aan het gemak waarop we online informatie kunnen zoeken en connecties kunnen maken met mensen over de hele wereld. Wat betekent dit voor de kerk?

Een kerk is er niet alleen voor kerkmensen. Dat besef is er vaak wel, maar toch kan het een valkuil zijn om teveel naar binnengericht bezig te zijn. Hoe kun je je missionaire taak als kerk vormgeven? En hoe kun je sociale media en internet hier actief bij inzetten?

Een groter bereik

Had je als kerk voorheen vooral de mensen binnen je kerkmuren (en verder dorps- en stadsgenoten) als directe doelgroep, nu kun je via alle online mogelijkheden een veel groter publiek bereiken. Dat vraagt ook om bezinning en zorgvuldigheid. Wat is je (online) identiteit? Op wie richt je je? En wat is je boodschap?

Creatieve vormen

Sociale media bieden allerlei mogelijkheden om als kerk op creatieve wijze je boodschap te verkondigen. Denk aan Instagram waarbij je door middel van aansprekende foto’s of beelden een mooie bijbeltekst of gedachte kunt delen. Of youtube waarop je mooie filmpjes of verslagen van kerkelijke activiteiten kunt laten zien.

Het gesprek aangaan

Sociale media zijn bij uitstek middelen om het gesprek aan te gaan. Ook met mensen die misschien niet snel op je kerkbanken plaatsnemen. Waar het bezoeken van een kerkdienst een enorme drempel kan zijn voor sommige mensen, zijn sociale media heel toegankelijk. Benut die kans als kerk en zorg dat mensen met vragen bij jullie terecht kunnen.


Regelmatig posten we verdiepende blogs en praktijkvoorbeelden over dit thema. Houd onze blog in de gaten of meld je aan voor de nieuwsbrief!