banaan

In dit blog ontdek je waarom elke website een ‘banaan’ nodig heeft

Als mensen op jouw website komen, dan is dat prachtig natuurlijk. Maar je wilt ook graag dat ze niet meteen weer wegklikken. Hoe houd je bezoekers vast? Een banaan kan helpen!

Een van de manieren om de aandacht je bezoekers vast te houden, is om te zorgen voor een ‘banaan’ op je website. Geen echte natuurlijk, maar een opvallend element dat opvalt en aanzet tot actie. Denk aan een opvallende button. Seth Godin bedacht de term ‘banaan’ voor dit onderdeel op je website.

Wat moet opvallen?

Wat de banaan op jou kerkwebsite is, is afhankelijk van wat je missie is met je site. Je missie bepaalt namelijk de indeling van je website. Is je site bedoeld voor gemeenteleden, dan wil je bijvoorbeeld dat de inlogbutton voor het ledenportaal is wat opvalt. Richt je je op niet-kerkelijken, dan wil je bijvoorbeeld dat de ‘Wie zijn wij‘ pagina opvalt.

Waar moet een goede banaan aan voldoen?

Zet een banaan op je homepagina. Als mensen je website bezoeken doen ze dat met een bepaald doel en het liefst zo kort mogelijk. De banaan kan mensen helpen met het zo snel mogelijk bereiken van hun doel. Als mensen zo snel mogelijk vinden wat ze willen vinden op jouw website vergroot dat de algemene tevredenheid. Hiermee vergroot je dus de kans dat mensen terugkomen.

Laat de banaan ook visueel opvallen, zodat hun focus direct op de banaan ligt. Focus leggen op de knop doe je bijvoorbeeld met een afwijkende kleur en afmeting.

Wel: een banaan op meerdere pagina’s.
Niet: meerdere bananen op één pagina.

Call-to-action

Een banaan moet ook een call-to-action bevatten:

  • Download hier …
  • Schrijf je hier in
  • Bekijk de video
  • Stuur een bericht
  • Of hetgeen wat het belangrijkste is op jouw website

Een call-to-action moet een handeling bevatten, een behoefte prikkelen of uitnodigen om erop te drukken. Verder hoeft een banaan niet hetzelfde te zijn voor elke pagina. Elke pagina heeft een ander doel en misschien hoort daar ook een andere banaan bij.

Dus, een goede banaan prikkelt mensen om daar als eerste op te drukken.