F-vorm

Hoe mensen je website lezen en wat de vorm F daarmee te maken heeft

Dat een website heel anders gelezen wordt dan een krant of boek dat weten wel. Maar hoe lezen mensen een website? En wat betekent dat voor hoe je een webpagina invult?

Jakob Nielsen onderzocht in 2006 waar mensen naar kijken op websites. Dit deed hij door het meten van oogbewegingen. Uit dit onderzoek bleek dat mensen websites lezen, of liever gezegd scannen, in de vorm van een F-patroon.

Bij een F-patroon is er dus eerst sprake van een horizontale oogbeweging die het eerste gedeelte van de pagina van links naar rechts bekijkt. Daarna is er een tweede horizontale oogbeweging van links naar rechts die het, maar dan wat lager en wat korter. Vervolgens komt er een verticale oogbeweging van boven naar beneden op het linker gedeelte van de website. Op deze manier vormt er zich dus een F-patroon.

Wat kan ik hiermee?

Als je weet dat mensen vooral scannend je website lezen, en dat er in verhouding meer naar het begin van de tekst wordt gekeken, dan kun je als webmaster rekening houden met deze informatie.
Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen een call-to-action te plaatsen in het F-patroon. Zo valt je banaan nog sneller op. Ook het plaatsen van belangrijke informatie in dit patroon kan slim zijn.

Het is namelijk je doel als webmaster dat mensen snel kunnen vinden wat ze willen vinden op je website.
Dat verbetert weer de gebruiksvriendelijkheid van je website.