Ben je een zender, een sociaal dier, een prikkelaar of een studeerkamergeleerde?
Predikant Wim de Bruin over vier manieren om sociale media in te zetten als predikant, ambtsdrager of andere kerkelijke vertegenwoordiger.
Ik schrijf dit blog als ervaringsdeskundige. Ik was al aanwezig op sociale media vóór mijn predikantschap. Doordat ik veel dingen heb gezien en gedaan, ben ik door schade en schande wat wijzer geworden in het gebruik van sociale media.
4 gebruikersprofielen
Je zou onder vertegenwoordigers van kerken 4 manieren kunnen onderscheiden waarop zij zich op sociale media profileren. Ik baseer mij hierbij op wat ik afgelopen jaren onder vertegenwoordigers van kerken (vooral ambtsdragers) gezien heb. Het is daarom geen wetenschappelijke analyse, maar wel herkenbaar. Dit zijn de profielen:
- de zender
- het sociale dier
- de prikkelaar
- de studeerkamergeleerde
De zender
De zender gebruikt sociale media om zijn/haar boodschap zo goed mogelijk over te brengen. Sommige predikanten delen bijvoorbeeld wekelijks preekthema’s, soms met extra beeldmateriaal. Anderen delen bijbelteksten, inspirerende blogteksten en korte christelijke overwegingen. Een opvallend kenmerk van deze groep gebruikers is dat ze vaak weinig doen aan interactie.
Het sociale dier
Deze groep gebruikers kiest juist bewust voor veel interactie, die vooral positief is en gericht op de relatie met anderen. Ze laten vaak iets van zichzelf zien, ook in het falen. Dat laatste voorkomt dat hun online identiteit een te zonnig imago krijgt, iets wat niet zou stroken met de werkelijkheid.
De prikkelaar
De prikkelaar houdt van een pittige online discussie. Hij of zij stuurt berichten de wereld in met het doel reactie uit te lokken. Vaak zit er een ironische of zelfs cynische ondertoon in. Tegelijk gaat het vaak gepaard met humor en zelfrelativering. Zonder die laatste elementen loop je met dit profiel het risico van verzuring.
De studeerkamergeleerde
Deze groep, die je ook ‘inhoudelijke gebruikers’ zou kunnen noemen, gebruikt sociale media vooral inhoudelijk. Ten opzichte van ‘de zender’ delen ze minder dingen. Ze doen dit alleen als de informatie echt nuttig is voor anderen.
De inhoudelijke gebruiker gaat veel interactie aan op sociale media, maar vooral op een rustige inhoudelijke manier. Zij lopen het risico ervaren te worden als een studeerkamergeleerde.
Waarom kies je voor welk profiel?
Zender, sociaal dier, prikkelaar of studeerkamergeleerde zullen ieder hun redenen hebben voor de manier waarop zij de sociale media gebruiken. Misschien vinden ze het gewoon prettig en past het bij hen. Maar er kan ook een bewuste strategie achter zitten.
In een volgend blog (dat volgende week verschijnt) ga ik daar dieper op in. Het loont namelijk de moeite om na te denken over jouw doel om sociale media te gebruiken en welk profiel daarbij kan passen.
Laat het weten
Reacties zijn van harte welkom. Mis je een profiel of herken je je in één van de door mij genoemde profielen? Laat het weten onder dit blog of tweet me.
Tijdens de inspiratiebijeenkomsten van ‘Kerk-zijn online’ in 2015 leidde predikant Wim de Bruin een workshop over hoe vertegenwoordigers van kerken sociale media effectief kunnen inzetten. Zijn presentatie voor de workshop herschreef hij tot een aantal blogs.