filmpje

Filmpjes maken voor je kerkwebsite: iedereen kan het!

Op deze plek hebben we al vaker gewezen op goed beeldmateriaal voor je website en sociale media kanalen. Wat geldt voor foto’s geldt nog sterker voor bewegend beeld. Korte (!) filmpjes worden meer bekeken en beter gedeeld door je bezoekers, en vaker getoond op je tijdlijn, dan ‘gewone berichten met foto en tekst’. Alle reden dus om eens in het onderwerp ‘filmpjes’ te duiken!

Sinds de smartphone is het maken van filmpjes niet ingewikkeld meer. Toch is het niet aan te raden om zomaar elk filmpje online te zetten. Er zijn namelijk wel degelijk een paar regels om je aan te houden. In dit blog vind je eenvoudige tutorials (online lesmateriaal) om zelf mee aan de slag te gaan.

Eenvoudig aan de slag met bewegend beeld

 

  1. Filmpje maken met je smartphone– Op internet zijn er tal van tutorials te vinden die je stap voor stap uitleggen hoe je met behulp van je smartphone een filmpje maakt. Een goed voorbeeld hiervan zijn de video’s van de Videomakers, omdat het ze lukt op toegankelijke wijze, maar wel met oog voor kwaliteit, je uit te leggen wat je kunt met je smartphone: professioneel filmen met je smartphone voor beginners.
  2. Filmpje plaatsen op je website of sociale media – Als het gelukt is om een goed filmpje te maken, wil je dit natuurlijk delen op je Facebookpagina of website van de kerk. Maak dan voor je kerk (als je dat nog niet hebt) een account aan op YouTube of Vimeo. Zorg dat je je filmpje upload op deze kanalen. Daarna kun je via de (deel) link het filmpje op je website plaatsen. Let op: Wil je dat het filmpje direct gaat lopen als mensen over je Facebookpagina scrollen (aanrader!), dan moet je het linkje NIET vanuit Youtube of Vimeo delen, maar het filmpje rechtstreeks uploaden op je Facebookpagina. Dat kost even tijd, maar levert je veel kijkers op. Ze hoeven immers niet eerst op een link te klikken voordat het filmpje gaat spelen!
  3. Geen filmpje, maar wel bewegend beeld – Misschien is een echt filmpje online zetten nog iets teveel van het goede. Wist je dat je ook prima van een aantal foto’s (bijv. van een speciale kerkdienst of kerkelijke activiteit) de suggestie van een filmpje kunt maken? Bekijk hiervoor de volgende tutorial: maak een video van foto’s voor Facebook.
  4. Handige tips voor online filmpjes – Maar… voordat je met filmpjes aan de slag gaat, is het goed om te weten wat werkt en wat niet. Hier vind je handige tips. 

We zijn heel benieuwd of jullie met deze tips aan de slag gaan met filmpjes voor je kerkwebsite en/of sociale media kanalen! Heb je andere tips, of wil je delen wat jullie gemaakt hebben, laat het ons hieronder weten! Wij maakten zelf eens een paar korte promotiefilmpjes met de smartphone voor de Inspiratieavonden die we deelden op onze Facebookpagina (zie video’s).